INTERVIU Delia Tarcea, voluntar Sanofi Romania

Altruistă, empatică și mereu dispusă să ajute, Delia Tarcea - Country Quality Head Romania & Moldova este unul dintre angajații care aleg să susțină diverse cauze sociale prin voluntariat. Recent, Delia s-a implicat într-un proiect pionierat, venind în sprijinul măicuțelor dintr-o comunitate izolată din Sasca Montană, județul Caraș ‑ Severin, printr-o campanie țintită de screening. Concret, colega noastră a făcut parte dintr-o echipă medicală multidisciplinară care a petrecut o săptămână în cadrul comunității de măicuțe din Sasca Montană.  Farmacist clinician la bază, Delia s-a integrat perfect în proiect și în echipa de voluntari. „Rolul meu a fost acela de a face anamneza, aceasta fiind un factor cheie pentru diagnosticul prezumtiv și investigațiile ulterioare”, ne-a mărturisit Delia.

Când i-a venit ideea de a face voluntariat

Ideea de a face voluntariat i-a venit de mult timp. „Să ajut oamenii nu mi s-a părut ceva nefiresc. Obișnuiesc, de felul meu, să fac lucruri bune în jurul meu. Inclusiv munca mea în Sanofi este legată de această motivație personală”, a povestit Delia.

În cele cinci zile petrecute la mănăstire nu a simțit relaxarea dintr-un concediu obișnuit, dar nu a simțit nici oboseală sau epuizare, în vreun fel, cu toate că era activă de dimineața până seara. „Era o zonă cu multă liniște și empatie, iar colaborarea cu ceilalți voluntari a fost extraordinară. Pe majoritatea îi cunoșteam. Pot să spun că sunt, cu toții, persoane deosebite care fac parte, în acest moment, din elita medicală românească”, a mai spus Delia.

Voluntariatul a ajutat-o să lege prietenii cu ceilalți membri ai proiectului, care vor continua și în viitor, datorită sinergiei echipei care vrea să facă și alte campanii de screening în zone lipsite de asistență medicală de specialitate, așa cum este mănăstirea din Sasca Montană. „E important să continuăm”, a subliniat Delia.

MOTTO-UL DELIEI:  “Să-mi dea Dumnezeu Puterea de-a accepta ce nu pot schimba, Curajul de-a schimba ceea ce pot şi Înţelepciunea de a discerne ce pot şi ce nu pot”.

K. Vonnnegut Jr.

„O experiență care a meritat din plin”

Experiența i-a oferit și oportunitatea de a intra în contact cu o comunitate despre și de la care a avut multe lucruri de învățat. Cele peste 100 de măicuțe au surprins-o prin dibăcia, modestia de care dădeau dovadă și pregătirea academică foarte diversă.

„Cele mai multe dintre ele au studii superioare. Majoritatea au cel puțin o facultate, unele vorbesc fluent două-trei limbi străine. Au specializări în chimie, medicină, informatică, matematică sau litere. Au fost foarte emoționate când ne-am dus acolo și, în același timp, erau foarte recunoscătoare că ne-am gândit la ele. Campania de screening a fost foarte bine pusă la punct. Totul s-a făcut ca la carte”, a adăugat Delia.

Spune că experiența a meritat din plin și că omenia este cuvântul cheie atunci când ești sau vrei să devii voluntar.„Indiferent ce background ai, e foarte important să fii acolo și să ajuți. În primă instanță, poți să te gândești că dacă mergi la un screening medical și nu ești de profesie, nu e nevoie de tine. Nu este așa. E loc pentru fiecare. În măsura posibilităților, voi continua să mă mai implic în astfel de proiecte”, a concluzionat Delia.

Pentru Sanofi, VOLUNTARIATUL este unul din pilonii strategiei de responsabilitate socială. Încurajăm fiecare angajat să se implice în cauze sociale și în proiecte care contribuie valoros, într-o măsură mai mare sau mai mică, la dezvoltarea comunităților din care facem parte ca organizație și indivizi.