Confidențialitatea datelor în domeniul sănătății – un subiect care ne privește pe toți

Confidențialitatea datelor este o chestiune de importanță primară într-o lume în care oamenii și organizațiile se bazează pe dispozitive mobile, canale de socializare și big data pentru orice, de la locul de muncă la îngrijirea sănătății și furnizarea unor servicii inovatoare. Există un volum copleșitor de informații cu caracter personal referitoare la fiecare dintre noi, stocate pe diverse computere și în cloud, transmise pe calea undelor în fiecare zi. De câte ori nu ați intrat pe un site și ulterior vi s-au trimis reclame și e-mailuri conexe, chiar și felicitări de ziua de naștere?


Clienții, companiile și factorii de decizie politică sunt cu toții din ce în ce mai interesați de modul în care sunt sau pot fi utilizate informațiile. Oamenii erau deja îngrijorați din pricina impactului încălcării securității datelor, situații care au devenit raportate tot mai frecvent în ultimii ani. Controversele recente legate de modul în care Facebook și alte companii utilizează și vând informațiile pe care le colectează cu privire la abonații lor au sporit monitorizarea și s-au adăugat apelurilor la o mai bună protecție juridică și tehnică a datelor cu caracter personal. În acest context, Regulamentul european general privind protecția datelor , care a fost adoptat acum doi ani de autoritățile europene, intră în vigoare în data de 25 mai.

Cultura noastră digitală înseamnă că viețile noastre sunt cărți deschise și unele dintre cele mai sensibile date cu caracter personal se referă la datele medicale. Fișele medicale electronice (FME) cuprinzătoare devin standard, însă și evoluțiile tehnologiei permit treptat prelucrarea informațiilor genomice și a profilurilor de ADN. Acest lucru a sporit îngrijorările referitoare la gradul de protecție al acestor informații împotriva accesului neautorizat și a utilizării necorespunzătoare. La Sanofi, acest lucru înseamnă o monitorizare atentă a modului în care aceste date cu caracter personal sunt colectate și gestionate, acordând prioritate regulilor de confidențialitate și protecția datelor.

„Sanofi se digitalizează din ce în ce mai mult; așadar datele stau la baza a tot ceea ce facem, iar evoluția medicinei se bazează pe datele cu caracter personal”, a declarat Lionel de Souza, responsabil cu protecția datelor la nivelul grupului Sanofi și directorul responsabil cu conformitatea cu noua directivă europeană. „Fiind un grup internațional cu sediul în Europa, Sanofi este puternic înrădăcinată în cultura europeană a confidențialității și protecției datelor, considerând confidențialitatea și protecția datelor drepturi fundamentale care ne revin tuturor. Acest lucru înseamnă că, deși considerăm că există avantaje în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal în anumite moduri, o vom face numai dacă prelucrarea respectă protecția acestor drepturi și prevederile legale.”

În timp ce mulți clienți pot prefera să refuze accesul la informațiile lor cu caracter personal în scopuri de marketing, în domeniul medical această transformare digitală este o componentă esențială a evoluției medicinei și a soluțiilor pentru sănătate.

Pe măsură ce medicina „de precizie” și o mai bună îngrijire preventivă și predictivă devin elemente standard, accesul la informații cu caracter personal detaliate referitoare la starea de sănătate este esențial pentru a oferi diagnosticul, tratamentul și monitorizarea corecte pentru a garanta siguranța unui medicament pe termen lung. Tipurile de date personale, medicale și contextuale referitoare la sănătate contribuie la predicția unor rezultate relevante și oferă informații esențiale pentru prezicerea probabilității ca o persoană să dezvolte o afecțiune gravă, cum ar fi cancerul mamar, sau a răspunsului unui pacient la un tratament. Informațiile agregate pot ajuta cercetătorii care dezvoltă medicamente noi sau responsabilii din domeniul sănătății publice care încearcă să prevină sau să controleze epidemiile.

Provocarea pentru companii precum Sanofi este dublă: trebuie să ajutăm oamenii să înțeleagă nevoia cercetătorilor și a altor persoane din domeniul medical de a avea acces la informații cu caracter personal despre sănătate, asigurându-ne în același timp că am implementat tehnologiile și procesele necesare pentru protecția informațiilor respective. Primul pas este dezvoltarea politicilor adecvate, iar al doilea este căutarea constantă și implementarea noilor tehnologii care fac posibilă păstrarea confidențialității datelor și permiterea distribuirii acestora într un mod util în același timp.

„Noile tehnologii ne oferă oportunitatea de a folosi datele, însă numai pe cele care sunt relevante, și ne asigurăm că implementăm măsuri de securitate adecvate pentru datele pe care le prelucrăm”, a declarat de Souza. „Dacă putem utiliza date agregate sau anonimizate, le utilizăm pe acestea. Însă posibilitatea de a prelucra datele ne permite să oferim servicii și asistență mai bune pacienților și cadrelor medicale.”

Deși noul regulament european nu revoluționează abordarea confidențialității și protecției datelor, a mai spus de Souza, acesta sporește totuși conștientizarea pe care Sanofi o are cu privire la chestiunea dată și crește concentrarea Sanofi asupra acesteia. De fapt, regulamentul ar putea ajuta și la alinierea diverselor norme existente în toată lumea. Noua legislație UE este considerată scheletul unui standard, a declarat de Souza – și chiar dacă regulamentele internaționale rămân în urmă, companiile globale tind să adopte regulile mai stricte ca standard al operațiunilor lor. De asemenea, înseamnă că Sanofi „acordă o atenție deosebită selectării partenerilor pentru a se asigura că aceștia vor proteja datele cu caracter personal” ce trebuie distribuite.

De Souza mai remarcă faptul că persoanele fizice pot ajuta la protecția propriei confidențialități având grijă ce informații distribuie, consultând politicile de confidențialitate și verificând reputația companiilor cărora le oferă informații cu caracter personal. De asemenea, acest lucru presupune și o reexaminare regulată a informațiilor oferite.
„Oricine dorește să-și țină datele sub control ar trebui să le revizuiască în mod regulat și să rețină că are dreptul de a-și accesa datele și de a le actualiza”, a adăugat el.

CONTACTAȚI RESPONSABILUL SANOFI CU PROTECȚIA DATELOR PERSONALE

dpo.romania@sanofi.com (pentru Sanofi Romania SRL) și CHCdpo.romania@sanofi.com (pentru Opella Healthcare Romania SRL) 
Tel: (+40) 0757 046 046 (pentru Sanofi Romania SRL) și (+40) 0758 064 111 (pentru Opella Healthcare Romania SRL)

Politica Sanofi Grup cu privire la Protecția Datelor Personale